Urodziny, sylwestry, wesela i imprezy karnawałowe. Wszystkie te przyjęcia są okazją do zabawy, rozmów z przyjaciółmi, wspólnego spędzenia czasu. A jak wiadomo, w dobrym towarzystwie jedzenie smakuje o wiele lepiej. I nie ma tu większego znaczenie czy na stole pojawiają się ekstrawaganckie dania, czy posiłki serwowane z grilla. Jeśli jednak jesteś organizatorem któregoś z powyższych, zastanów się, czy tym razem nie byłoby lepiej zaskoczyć gości czymś oryginalnym. Czymś, czego z pewnością się nie spodziewają!
Oryginalne menu podczas przyjęcia – o czym pamiętać?
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zdecyduj się na oryginalne menu. Pamiętaj jednak, by takowe było dostosowane do gustu i preferencji rodziny oraz przyjaciół. Mając świadomość, że większość z zaproszonych nie przepada za kuchnią śródziemnomorską i owocami morza, nie stawiaj przed nimi półmisków z krewetkami, małżami czy kalmarami. Wiedząc, że wśród gości znakomitą większość stanowią wegetarianie, nie decyduj się na menu oparte głównie na mięsie. Chodzi po prostu o to byś poza elementem zaskoczenia, wziął pod uwagę trafność podjętej decyzji. Co z tego, że stół będzie suto i ciekawie zastawiony, jeśli nikt z obecnych nie będzie zachwycony wyborem.
Drugą dość istotną kwestią jest to, byś do oferowanego jedzenia zaproponował dobrze komponujące się z nim napoje czy drinki. Decydując się na klasyczną, polską kuchnię – przepisy zaczerpnięte z babcinej księgi kucharskiej – postaw na stole dobrą, rodzimą wódkę lub owocową nalewkę. Pod wskazanym adresem: https://torunskiewodki.pl/sliwowica/ znajdziesz wyborny trunek. Śliwowica pasuje idealnie do pasztetów, kiełbasek, soczystych wędlin, duszonego i gotowanego mięsa. Wytwórnia, która ją wytwarza, czyli https://torunskiewodki.pl/ oferuje zresztą znacznie więcej ciekawych produktów. Do dziczyzny, która z pewnością niektórym kojarzy się z oryginalnym jedzeniem, można zamówić Hubertówkę, czyli wódkę myśliwską.
Wreszcie po trzecie, pamiętaj o odpowiedniej zastawie. Serwując sushi, podaj pałeczki. Decydując się na szampana lub wino, wyłóż pasujące do trunków kieliszki. Pamiętaj o dodatkach, które powodują, że aranżacja przyjęcia jest spójna.
Przepisy kulinarne z nawiązaniem do określonych regionów
Poza wspomnianymi już owocami morza, polską kuchnią z tradycjami, dziczyzną lub sushi – możesz zdecydować się na dania stricte regionalne. Wieczorek w stylu prowansalskim lub w stylu sycylijskim to świetny pomysł.
Prowansalski tian to propozycja dla osób, które unikają mięsa. Składniki potrzebne do przyrządzenia dania to kolejno bakłażan, czerwona papryka, cukinia, czosnek, pomidor, bułka tarta i masło klarowane. Wszystkie warzywa należy pokroić, przyprawić tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem i solą, ułożyć na blasze, polać masłem, a następnie zapiekać w 210 stopniach przez 40 minut. Inne propozycje kuchni prowansalskiej, które pasują do opisanego dania to zupa pistou, les pieds-paquets czy daube.
Wśród dań kuchni sycylijskiej charakterystyczna jest natomiast pasta alla norma. Aby przygotować takie jedzenie, wystarczy połączyć makaron z bakłażanem, pomidorkami i serem ricotta, a wszystko podsmażyć na oliwie z oliwek. Do posiłku podać można również arancini, caponatę czy sfinacione, czyli pizzę sycylijską.
Podsumowując, oryginalne, niecodzienne podejście do menu jest gwarancją zachwytu gości. O ile przyjęcie planuje się z uwzględnieniem gustu przybyłych i z dbałością o wszystkie, czasem niepozorne szczegóły.
Materiał zewnętrzny